Турски гражданин беше убит при въоръжено нападение в католическа църква, извършено

...
Турски гражданин беше убит при въоръжено нападение в католическа църква, извършено
Коментари Харесай

Един мъж беше убит при нападение на католическа църква в Истанбул. Мотивите - неясни

Турски жител беше убит при въоръжено нахлуване в католическа черква, осъществено през днешния ден в Истанбул. Това заяви представителят на ръководещата в Турция Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик в " Х ".

Към момента не са известни претекстовете за нападението. Извършителите не престават да се търсят, показват новинарските организации.

Пред Асошиейтед прес обаче племенникът на убития турски жител показва, че цел на нападението е била църквата, а не неговият чичо.

„ Той бе човек с умствени увреждания, без връзка с политиката или престъпни организации. Той отиде там по покана и е жертва на ориста “, съобщи пред АП Чагън Джихан. 

Валията на Истанбул Давут Гюл, който дойде в Саръйер, посочи пред публицисти, че маскирани нападатели са организирали през днешния ден въоръженото нахлуване против човек по време на неделната литургия в италианската черква " Санта Мария ".

Гражданинът с букви C. T. (на латиница – бел. авт.) е умрял при нападението. При офанзивата няма други потърпевши. 

Все още не е ясно по какъв начин са съумели да избягат нападателите – дали са побягнали или са били с транспортно средство. 

Министърът на правораздаването Йълмаз Тунч съобщи, че основната прокуратура на Истанбул е почнала следствие по отношение на закононарушението.

По информация на телевизия Си Ен Ен-Тюрк нападението е било осъществено с автоматизирано оръжие.

Църквата, в която бе осъществено нападението, има дълга история. Строежът на католическия храм „ Санта Мария “, намиращ се на брега на Босфора, стартира през 1864 година, а през 1866 година е отворен за свещенодействие. Църквата е проектирана от архитекта Гаспаре Фосати, отбелязва телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Църквата „ Санта Мария “ се ръководи от италиански медал на францисканците, прецизира АП.

Министърът на външните работи на Италия Антонио Таяни съобщи, че неговото министерство следи обстановката дружно с италианското посолство в Анкара и консулството в Истанбул, съобщи АП.

" Изразявам съболезнованията си и безапелационното си наказание за гнусното нахлуване против църквата " Санта Мария ", написа Таяни в „ Х “. Той изрази убеденост, че турските управляващи ще арестуват виновните лица.

По-рано днес папа Франциск също изрази взаимност с католическата общественост в Истанбул, съобщи Франс прес.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също изрази съболезнованията си на католическата общественост в страната.

" Нашите съболезнования. Всички сили по сигурността с ангажирани с търсене на нападателите. Предприемат се нужните дейности за залавяне на причинителите ", съобщи Ердоган.

По информация на ТРТ Хабер турският президент е разговарял по телефона със свещеника на църквата Антон Булаи и с генералния консул на Полша в Истанбул Витол Лесняк, на които е предал съболезнованията си и ги е уверил, че нападателите ще бъдат хванати и осъдени.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР